02 April 2011

Ayam masak merah sesuai makan dengan nasi tomato


Opss.... sorry gambar tak berapa clear.... Maklumlah, pakai camera handphone je. Ayam masak merah ni pun, aku amik resipi dari website: www.myresipi.com (thank to choppy). Ini dia resipinya..... tapi aku tambah 3 sudu santan segar utk rasa yang lebih lemak berkrim.....


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit

  • ## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • 1/2 cawan sos tomato

  • ## Bahan Hiasan ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...