18 April 2011

Drebar Malaysia

Rasanya dah 10 tahun aku ada lesen memandu termasuk lesen menunggang motorsikal tapi sekarang setahun mungkin 10 kali je aku menunggang motor.... Dulu masa mula2 masuk kerja aku naik skuter jek pegi opis tapi skrg sejak kawin, hubby aku tak berapa suka aku naik motor. Takut aku jatuh le tu...


Ok, aku nak sembang tentang drebar Malaysia ni.... Sepanjang aku jadi drebar, sgt banyak drebar2 Malaysia yg sungguh kurang sopan dalam erti kata lain kuang ajor.... Rasa nak bakor je kete deme.... Kalo beratur panjang kat traffic light, mesti ada 2 ke 3 bijik keta yg potong queue... Aku jenuh la beratur panjang2, kome senang2 je memotong.... Bikin hati panasss....


Pernah dulu, kereta kawan aku hampir kena langgar dgn sebuah keta yg langgar traffic light.... Masa tu aku tumpang dia balik rumah. Nasib baik kawan aku tak laju.... Kalo tidak, check in kat hospital aku hari tu. Kenapa sesetengah drebar Malaysia ni suka melanggar undang2? Suka menyusahkan orang lain.... dan juga membahayakan orang lain termasuk diri sendiri.


Kadang ada juga yg suka parking keta sesuka hati diorang.... Macam orang tak reti baca, kadang2 macam orang dungu tak tahu undang2.... Menyusahkan rakyat lain nak lalu.... Pastu buat muka macam ayam berak kapur. Sedar wahai drebar2 yang suka langgar undang2, tolong lah ubah mentaliti tu.... Sampai bila kita nak jadi drebar yg tak bertauliah? Kalo parking kat rumah aku ni dulu.... motor ntah sape suka parking kalo boleh dekat depan lift. Kan ke susahkan org lalu.... Pastu bila seat dah kena robek, baru nak blah.... Kan ke dapat bala...


Pernah tak korang menghadapi masalah sama macam aku? Kadang2 kita bagi laluan utk mereka lalu, tapi angkat tangan pun tidak... Sombong. Allooo.. budi bahasa budaya kita... Susah sangat ke nak senyum? Bagi aku, tak kisah la kita pakai kereta apa, pangkat apa... yg paling penting budi bahasa, tolak ansur dan saling menghormati.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...