22 June 2011

Ikan Masin Kurau + Nenas Masak Lemak Cili Api ala Nogoghi Sombilan....

Assalamualaikum

Kalo dah namanya orang Negeri Sembilan, dah tentu kena pandai masak lemak cili api. Masakan yg selalu mak aku buat. tak kisah le ikan apapun, sayur apepun. Semua boleh.... Actually, senang je masak lemak ni. Jom aku kongsi resipi Ikan Masin Kurau + Nenas Masak Lemak Cili Api ala Nogoghi Sombilan.... Memang senang sangat. Main lebur-lebur je. Sesape yg nak cuba buat, silakan ambil resipi ni. Memang tidak menghampakan.

Sebelum dimasak

Selepas dimasak

Resipi Ikan Masin Kurau + Nenas Masak Lemak Cili Api ala Nogoghi Sombilan
(Untuk 2-3 orang)

Bahan-Bahan

1) 1/2 biji nenas - dipotong kecil
2) 2 keping ikan masin kurau
3) santan 1 kotak - asingkan 1/3 santan untuk pati
4) 2 batang serai - diketuk
5) 8-9 biji cili padi kalau suka pedas boleh tambah lagi *
6) seinci kunyit hidup lagi sedap dari kunyit serbuk *
7) seulas bawang kecil - dimayang

Cara memasak

1. Kisar halus bahan bertanda *.
2. Masukkan ikan masin, nenas, 2/3 santan kotak tadi, bahan kisar, bawang serta serai ke dalam periuk.
3. Masukkan air 2 cawan. Masak di atas api sehingga mendidih. Kacau perlahan-lahan supaya tidak pecah minyak selama 5 minit.
4. Setelah mendidih. Masuk 1/3 pati santan kotak tadi untuk lebih sedap lagi.
5. Kira-kira 2 kemudian, tutup api dan sedia dihidang.

Selamat mencuba ye....

2 comments:

  1. ayam lomak masak cili api my feveret wor...

    ReplyDelete
  2. ermm memang best...memang fav mama ni...salam kenal ya...jom singgah blog mama...mkn apam snow white.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...