18 July 2011

Panduan dan tips untuk ibu hamil

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia kawan-kawan.

Dibawah merupakan tips-tips untuk ibu-ibu yang hamil.... Ia juga bagus untuk isteri yang bakal mengandung serta bagus untuk bakal-bakal isteri yang teringin mengandung....

Bagi yang pertama kali mengandung tu, pasti ada yang kita tidak faham, tidak tahu atau tidak pasti apakah tips-tips yang sesuai dan selamat dengan keadaan.... Aku juga pernah rasa mengandung ni.... Seronok tapi kena berhati-hati selalu ye kawan-kawan.... kalo tidak, ia sangat merbahaya terhadap diri kita sendiri dan juga baby.... Sape nanti yang susah, diri sendiri juga yg susah nanti.... bukan suami mahupun boipren.... Kerana lalai, badan merana.... Mari kita intai......

Kalo sudah disahkan anda positif mengandung, tunggu apa lagi silakan buat persediaan untuk cuti bersalin.... Contohnya, adakah anda ingin breastfeed anak anda secara eksklusif atau sebaliknya...?

Senaman penting untuk kesihatan walaupun kita hamil. Jadi bersenamlah ikut kemampuan... Jgn korang buat gimnastik bagai pulak....
Sebagai seorang ibu yang bekerja, pastikan tempat kerja kita selamat....

Kalau nak buat pregnancy tes, boleh didapati di farmasi ye.... Semua orang sudah maklum.... Jgn gatal jumpa bomoh nanti takut tergadai body....
Tanda-tanda ibu mengandung biasanya rasa loya pada waktu pagi....
Tips pakaian untuk pergi berenang ye puan-puan.... Sebagai umat Islam, jgn pula kita mendedahkan aurat....
Shower games.... rasanya ini untuk baby shower atau majlis sambut baby gitu (rasa aku la, kalo salah sila terangkan)
Tips untuk kongsi baju mengandung....
Tips untuk beritahu pada teman-teman.... Oppsss jgn keterlaluan atau salah laku seperti bawah. Nanti terbuntang mata haha....
Tips untuk merakam kelahiran bayi.... Jgn pula panggil segala kaum untuk rakam kelahiran. Nanti ada juga para isteri yang akan lari bersalin dalam bilik air....
Tips untuk packing ke hospital. Kalo kandungan dah masuk 7 bulan, sila packing apa yang patut seperti baju dan keperluan baby. Jgn packing macam nak pindah terus ke hospital.
Ini tips untuk bayangan ketika ada baby nanti...
Tips untuk minum banyak air.
FYI, ibu mengandung sangat bagus pergi berenang... tapi jgn terjun macam ikan lumba-lumba pula....
Tips untuk mendapatkan khidmat Mak Bidan....
Tips untuk naik kenderaan awam
Tips mengidam.... makan le apa saja asalkan ia halal dan tidak memudaratkan.

Semoga info ini dapat memberi manfaat kepada kawan-kawan di luar sana.... =)

Sumber : smilepanic

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...