06 September 2011

Aidilfitri, Lontong dan Mak Uda

Assalamualaikum.....


Rasanya dah lama aku tak jenguk blog.... Berhabuk dah blog ni. Korang raya mana tahun ni? Aku balik Seremban dulu. Raya kedua baru balik Ipoh. Alhamdulillah Aidilfitri tahun ni penuh dengan kegembiraan... Tapi abah mertua aku tak berapa sihat. Maybe sbb faktor usia, ingatannya sedikit lemah. Semoga abah kembali sihat seperti sediakala.


Selalunya, menu wajib yang disediakan untuk Aidilfitri di rumah mak aku semestinya nasi impit, kuah kacang, lemang, rendang, daging masak lempab. Kalo di rumah mertua aku, mesti kenyang dengan lontong spesel, kuah lodeh, rendang tok dan sambal goreng. Sebab ape aku taip lontong spesel? Sbb lontong tu dimasak dalam tin susu... Haa... korang pernah makan tak lontong macam tu? Masa aku baru-baru kawin dulu, tak reti nak makan tapi skrg, akulah yg terover dose makan lontong... Rindunya ngan lontong...

Rasa tak puas cuti raya... Tahun ni family aku kehilangan Mak Uda tersayang. Tak nampak lagi lah senyuman dia bila aku datang jenguk dia.... rindu kat Arwah Mak Uda. Dulu tak sempat nak peluk Arwah Mak Uda. Masa dia ada, aku tak pernah tgk dia masam muka. Walaupun aku tahu hatinya sedih tapi Arwah Mak Uda tetap senyum... Arwah Mak Uda seorang wanita yang tabah dan cekal meskipun lebih 40 tahun suaminya meninggal dunia. Bayangkan macam mana dia besarkan anak-anaknya seramai 7 orang.... Semoga Arwah Mak Uda ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.... (T_T)


Semalam aku baru balik dari Ipoh. Gerak pukul 7.40 pg. Pkl 11 dah tercongok kat KL. Jalan clean and clear, No jammed and accident. Senang hati sbb segala-galanya berjalan dengan lancar. Tak gaduh-gaduh nak balik mana... highway pon tak kecoh, jumpa sedara pon semuanya happy go lucky. Cuma aku masih tunggu seseorang yang sangat rapat dengan aku masa kecil dulu datang salam ngan aku.... Dah 10 tahun aku tunggu.... Aku tak suka gaduh-gaduh.... Mungkin dia malu dgn aku tapi aku dah lama maafkan dia....

Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog. Maaf zahir dan batin. Kalo korang nak datang rumah, dipersilakan.... Walaupun aku tak buat open house tahun ni tapi rumah aku sentiasa terbuka luas menyambut tetamu.... Kalo aku tulis blog ni ada yang terasa hati, maafkan aku.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...