21 May 2012

Penat

Assalamualaikum & Salam Sejahtera....

Lately ni, aku sering je penat. Rasa macam tak cukup masa. Cemburu aku bila tengok orang yg byk masa. Aku  perlu selesaikan banyak perkara. Mulakan hari di ofis, pastu balik uruskan rumahtangga. Kat ofis curi-curi masa layan FB promote page aku... Pastu boleh gi mengular jual tudung kat bahagian lain. Boleh cam tu? Nasib boss aku tak macam singa, kalo tak, pasti dah kena kan....

Walaupun boss aku tak delah garang macam singa tapi bukan bermakna aku boleh naik tocang lipan kan.... Mesti lah kerja kena selesaikan dulu. Mana ada orang suka kita tak siapkan kerja. Waktu ofis tetaplah aku sebagai pekerja setia di tempat aku. Malah waktu rehat pun aku masih tersengih-sengih kat tetamu yg dtg ke ofis aku. Kadang-kadang diorang pun pelik, bila masa kami di ofis gi rehat. Jawapannya ialah bila boss dah keluar dari ofis....

Tapi kan, bila boss aku dah keluar, telefon pulak yg memekak minta di jawab. Maka terpaksa juga lah, aku melayan kerenah manusia2 yg kadang2 buat2 faham tentang penerangan aku tentang beberapa perkara yg kadang2 di luar pemahaman aku sendiri.... Asal boleh je kan.... Itu adalah salah satu kriteria yg patut ada pada staf kerajaan seperti aku ni. Asalkan orang yg bertanya tu, rasa puas hati. Kalau tak, kena maki la jawabnya.

Pernah juga aku naik hangin sebab diorang ni tak faham2 apa yang aku cuba sampaikan.... Agaknya kena speaking London kot. Ada yg call semata-mata nak hamburkan rasa tak puas hati yg mungkin tak dpt diluahkan pada pihak2 tertentu, jadi aku lah juga tempat mencurahkan rasa tak puas hati mereka tu. Disebabkan aku dah terbiasa berhadapan dengan panggilan-panggilan yang menghangitkan telinga aku ni.... aku hanya mampu menahan perasaan demi menjaga nama jabatan aku.... Biarpun cair tahi telinga namun senyum je lah kan... Kalo aku cepat melenting, nanti sama lak perangai aku dengan mereka-mereka yg suka caci maki orang ni...

So, kesimpulannya.... hadapi segalanya dengan senyuman. Tak kira lah besar mana pangkat seseorang tu atau secantik mana pun paras rupa, kalo budi bahasa kita fail.... tetap juga dipandang huduh dan buduh kan!!!!

2 comments:

  1. samo la..kerja mcm aku nih pun kadang2 kene marah2 dgn customer jugak...layan kan ajer la...huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...