05 December 2012

Berpadalah Jika Menyayangi Seseorang.....


Sedar atau x, org yg paling banyak kita lukai ialah org yg rapat dengan kita. X caye? Contoh paling senang la.. andaikan ada 2 org yg buat jamuan raya.. sorang org yg rapat dgn korang.. sorang tu x la rapat sgt. kalau korang x gi kedua-dua majlis tersebut tanpa alasan yg best, sape lagi sentap? mesti yg rapat dengan korang kan?

Ataupun, korang pergi mana2 pastu bawa oleh-oleh tp x semua org dpt.. org tertentu je, berani la x bagi pada org yg rapat.. mesti dia sentap...

Kenapa? Sebab kita dah ada 1 tempat khusus (parking bernombor plat) dalam hati dorang. Berbanding dgn org lain, ada tempat gak, tp xde parking khusus.. Kalau lambat, sila parking jauh sikit. jadi, apa je yg korang buat, kesannya lebih terasa berbanding daripada kalau org lain yg buat. Ini termasuk la dalam bab melukakan hati mereka..

Mesti korang kata, "Xde la.. dia rapat dgn kita.. dia paham kita.. dia dah tau kita mmg gitu. Xde terasa punya" bullshit la statement tu.. Ooppss!! maaf.. baru minta maaf dah guna bahasa kasar lagi. ok.. Sopan sikit x? point aku ialah, statement tu xleh pakai.. org yg paling kenal korang ialah mak ayah korang, tapi, cuba tanya, adakah mak ayah korang x pernah terasa hati dgn korang? Tiap kali korang naikkan suara (dah mmg cepat sentap), tiap kali korang lupa belikan barang.. lambat amik.. mesti terasa woo..


Aku masih x sampai lagi ke point aku.. Rasulullah pernah berpesan yg maksudnya lebih kurang gini.. "Jangan terlalu menyayangi seseorang, kelak kita akan membencinya". lagipun, benda yg paling korang sayang biasanya akan menjadi kelemahan korang yg paling utama.. so, sila la berpada-pada..

Ye… menyayangi seseorang dengan keterlaluan sama la seperti menyerahkan hati korang untuk dijaga olehnya. Dia buat apa je pada hati kita termasuk meramasnya hingga hancur luluh…. So, jangan serahkan hati korang sepenuh…. So simpan separuh untuk kita jaga sendiri, agar kita punya kekuatan bila kita disakiti.

Pernah x korang tengok, kawan yg dulu kamceng gile, tiba2 bergaduh, lepas tu terus berkerat rotan berpatah arang? Nape jadi gitu? Well, bila dah terlalu rapat, masing2 memegang rahsia.. tiba2, disebabkan sesuatu perkara, timbul perbalahan.. terluka, maka terlepas la rahsia yg dipegang, terasa dikhianati.. sudahnya.. tiada maaf bagimu..

Tu senario biasa.. org yg paling korang sayang juga boleh jadi kelemahan korang sbb kadang2 disebabkan org yg kita terlalu sayang tu, korang jadi buta dengan benda lain. apa yg dia cakap, itu la yg betul. Apa pendapat dia, tu yg tepat sekali. Nasihat org lain semua salah. Kalau korang kehilangan dia pula, rasa dunia ni mcm dah nk kiamat padahal mmg telah tertulis, setiap yg ada permulaan pasti ada pengakhiran...


moral: "Jangan terlalu menyayangi seseorang, kelak kita akan membencinya" cukup la sekadar bersederhana..

2 comments:

  1. suatu pertalian itu harus ikhlas dan jujur..yang pasti kita kena rasional :)
    sedih,suka, kesewa itu lumrah kehidupan :)

    ReplyDelete
  2. wau..terkejut Zack membaca nie..hehe..and tlg remove pengesahan kata laluan yaa nd comment form tu kaalu leh dlm bentuk pop up comment...maaf jika terasa//

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...