21 December 2012

25 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!

Assalamualaikum...



Hai mommies.. Dah baca tajuk post pada kali ni? Agak-agak mommies apa yang berubah lepas anda semua dah ada baby.. Especially buat parents yang pertama kali dapat baby ni?

Pernah tak masa mommies preggy, kawan-kawan mommies yang dah mempunyai anak mengacah-acah mommies seperti ini....

1.“Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”

2. "Kalau kau nak bermanja-manja dengan hubby, manja2 lah sebelum baby keluar.. Lepas ni baby take place ;) "

Mesti ada kan? Mengikut pengalaman sendiri, memang pasti selepas sahaja anak kita dilahirkan, agak banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Pelbagai perkara baru yang akan kita hadapi seperti kekangan kewangan, kekurangan tidur, kekurangan masa dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas.

Tetapi mommies semua jangan risau.. apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak yang tersayang, mommies akan merasai betapa berharganya setiap detik membesarkan anak...

Diantara perkara-perkara yang akan berubah selepas kita mempunyai anak

1. Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar. - tak sangka akan tabah menghadapi saat-saat bersalin dan menjaga anak sakit :)

2. Kita akan merindui saat-saat 9 bulan 10 hari mengandungkan anak yang tersayang walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! - ini memang betul sangat sebab masa pregnant, org akan beri lebih perhatian pada kita.

3. Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!- Jangan harap dapat mimpi indah akan menemui kesudahan. Selalunya akan terkejut bila dengar anak menguaaa.....

4. Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru setelah merasai sendiri kelelahan membesarkan seorang anak - lepas ada anak, perasaan sgt sensitif bila dengar kes anak menderhaka pada ibubapa sebab dah tau perasaan macam mana jadi parents/

5. Kita akan rasa jauh lebih sakit, jika anak kita jatuh sakit.. :( - kalau anak sakit, rasa nak gamti tempat anak bila anak sakit sebab tak sanggup lihat airmata anak yg mengalir menahan sakit.

6. Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat ;) - confirm tak kisah sebab masa tidur lebih bernilai pada masa ni :)

7. Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh jika berlaku hal-hal berkaitan dengan anak. - yup... lebih2 lagi bila ada orang mengata tentang keburukan anak kita....

8. Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.

9. Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita rasa happy bila anak kita poo-poo! ;p - hehehe... anak tak poo-poo, risau sangat takut dia sembelit.

10. Kita akan lebih menghargai diri kita dan suami kerana telah kehidupan berumah tangga telah lengkap dengan kehadiran anak.

11. Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja. - pernah dulu tertinggal bas (masa tu tinggal kat rumah mak di Seremban) sebab nak menyusukan anak.

12. Kita akan menjadi photographer serba boleh apabila setiap detik aksi-aksi terbaru sang anak akan dirakamkan. - lihat saja di FB, pasti gambar senyumannya yang banyak menghiasi.

13. Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh. - itu satu kepuasan bila gigi anak tumbuh.

14. Kita akan mula mencari resepi-resepi baru untuk dijadikan menu apabila si anak menjangkau usia 6 bulan. - pernah cuba pelbagai resepi walaupun kadang-kadang dia tak mahu makan pun.

15. Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat menyukainya. - lebih-lebih lagi ketika dia masih bayi....

16. Kita akan mencatat setiap perkembangan terbaru mengenai anak kita - senyum, ketawa, meniarap, mengengsot, merangkak, bertatih, bermain, berjalan dan sebagainya. - pasti semua mommies akan buat perkara yang sama.

17. Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan lebih memahami situasi mereka. - ni memang sangat tepat sebab aku memang dah faham sangat kalau jumpa anak orang menangis di khalayak ramai.

18. Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat! - kadang2 mandi pun tak sempat, kena tunggu hubby tengokkan baby....

19. Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis. - memang rasa ajaib sangat bila dia berhenti nangis bila kita pujuk anak....

20. Buat mereka yang rajin surf internet, mereka akan mencari online store yang menjual pelbagai barang-barang bayi dengan harga berpatutan dan mereka yang sukakan shopping di luar akan sentiasa mencari maklumat mengenai Mom & Baby Fair ♥

21. Kita akan merasai betapa nikmatnya menghabiskan masa bersama suami dan anak-anak dirumah pada hari minggu. - hari cuti adalah yang paling ditunggu-tunggu.

22. Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak. - contohnya : dulu suka sangat kumpul handbag dan kasut tapi sekarang itu semua tak penting lagi....

23. Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita agak kaku. - memang tak dinafikan.

24. Kita akan berkira-kira untuk menambah cahaya mata setelah anak kita semakin meningkat usia walaupun di saat melahirkan pelbagai ayat terbit dari mulut. Contoh : Sakitttttt! Tobat taknak tambah lagi dah.. (Anak tu rezeki.. Kalau diberi lagi jangan ditolak.. :) Mungkin sebab terlalu sakit, maka terbit kata-kata sedimikian.. jadi dimaafkan.. )

25. Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!

Sumber : Internet + pendapat sendiri....

07 December 2012

Susu Ibu tak mencukupi?


Tak dapat dinafikan, banyak soalan dan masalah mommies disini dan diluar sana adalah berkenaan bagaimana nak banyakkan susu ibu. Kita semua terlalu bimbang sekiranya tak berdaya membekalkan susu ibu yang mencukupi untuk si Manja yang tersayang.

Dari longan kering, kurma, lobak putih, pucuk betik, jantung pisang, durian, pulut susu dan banyak lagi petua tradisional hingga
lah kepada ‘Prescription drugs’ seperti domperidone (Motilium), etoclopramide (Reglan) dan sulpiride (Eglonyl, Dolmatil, Sulpitil, Sulparex, Equemote) dan juga natural supplement seperti fenugreek, shaklee, herbalife dan sebagainya termasuklah menjaga pemakanan, berurut dan ‘power pumping’ ditengah malam serta bermacam-macam lagi cara dan teknik kita semua para Ibu.. akan, sedang dan telah usahakan. Segala susah payah dan wang ringgit semata-mata demi si Manja.

Walau bagaimanapun.. yakinlah bahawa segalanya tidak akan berhasil tanpa izin NYA juga. Oleh itu Mommies, saya mengingatkan diri saya dan mommies semua… Akhirilah usaha kita dengan doa dan tawakkal. Bergantunglah hati kita kepada NYA sahaja. Sesungguhnya.. DIA lah sahaja yang MAHA MEMBERI. Mohon lah kepada NYA dan katakan lah….

“Ya Allah.. hanya padaMu ku mohon pertolongan.. lipat gandakanlah curahan susuku.. setiap titis susu yang mengalir adalah rezeki yang sangat bernilai untuk anakku dariMu Ya Allah.. HambaMu ini sujud padaMu Ya Allah.. Engkaulah Yang Maha Pemurah dan Maha mengasihani HambaMu.. Amin..Ya Rabb Al Amin”

Selain itu doa dipetik dari surah (Al-Baqarah: Ayat 60) ini mungkin juga boleh turut diamalkan.

Maksudnya:
Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu". Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air. Sungguh tiap-tiap suku telah mengetahui tempat minumnya (masing-masing). Makan dan minumlah rezki (yang diberikan) Allah, dan janganlah kamu berkeliaran di muka bumi dengan berbuat kerosakan.

Wallahualam.





Kredit: FB (Kelab Penyusuan Si Manja)

Jom Makan Buah @ Putrajaya 2012



Karnival Jualan Buah-Buahan Tempatan
Berlatarkan 3 konsep utama iaitu Pilih, Timbang dan Bayar.

Tempat : Laman 1 Malaysia, Presint 2 Putrajaya
Tarikh : 7 - 11 Dis 2012
Masa : 10.00 pagi - 10.00 malam


05 December 2012

Berpadalah Jika Menyayangi Seseorang.....


Sedar atau x, org yg paling banyak kita lukai ialah org yg rapat dengan kita. X caye? Contoh paling senang la.. andaikan ada 2 org yg buat jamuan raya.. sorang org yg rapat dgn korang.. sorang tu x la rapat sgt. kalau korang x gi kedua-dua majlis tersebut tanpa alasan yg best, sape lagi sentap? mesti yg rapat dengan korang kan?

Ataupun, korang pergi mana2 pastu bawa oleh-oleh tp x semua org dpt.. org tertentu je, berani la x bagi pada org yg rapat.. mesti dia sentap...

Kenapa? Sebab kita dah ada 1 tempat khusus (parking bernombor plat) dalam hati dorang. Berbanding dgn org lain, ada tempat gak, tp xde parking khusus.. Kalau lambat, sila parking jauh sikit. jadi, apa je yg korang buat, kesannya lebih terasa berbanding daripada kalau org lain yg buat. Ini termasuk la dalam bab melukakan hati mereka..

Mesti korang kata, "Xde la.. dia rapat dgn kita.. dia paham kita.. dia dah tau kita mmg gitu. Xde terasa punya" bullshit la statement tu.. Ooppss!! maaf.. baru minta maaf dah guna bahasa kasar lagi. ok.. Sopan sikit x? point aku ialah, statement tu xleh pakai.. org yg paling kenal korang ialah mak ayah korang, tapi, cuba tanya, adakah mak ayah korang x pernah terasa hati dgn korang? Tiap kali korang naikkan suara (dah mmg cepat sentap), tiap kali korang lupa belikan barang.. lambat amik.. mesti terasa woo..


Aku masih x sampai lagi ke point aku.. Rasulullah pernah berpesan yg maksudnya lebih kurang gini.. "Jangan terlalu menyayangi seseorang, kelak kita akan membencinya". lagipun, benda yg paling korang sayang biasanya akan menjadi kelemahan korang yg paling utama.. so, sila la berpada-pada..

Ye… menyayangi seseorang dengan keterlaluan sama la seperti menyerahkan hati korang untuk dijaga olehnya. Dia buat apa je pada hati kita termasuk meramasnya hingga hancur luluh…. So, jangan serahkan hati korang sepenuh…. So simpan separuh untuk kita jaga sendiri, agar kita punya kekuatan bila kita disakiti.

Pernah x korang tengok, kawan yg dulu kamceng gile, tiba2 bergaduh, lepas tu terus berkerat rotan berpatah arang? Nape jadi gitu? Well, bila dah terlalu rapat, masing2 memegang rahsia.. tiba2, disebabkan sesuatu perkara, timbul perbalahan.. terluka, maka terlepas la rahsia yg dipegang, terasa dikhianati.. sudahnya.. tiada maaf bagimu..

Tu senario biasa.. org yg paling korang sayang juga boleh jadi kelemahan korang sbb kadang2 disebabkan org yg kita terlalu sayang tu, korang jadi buta dengan benda lain. apa yg dia cakap, itu la yg betul. Apa pendapat dia, tu yg tepat sekali. Nasihat org lain semua salah. Kalau korang kehilangan dia pula, rasa dunia ni mcm dah nk kiamat padahal mmg telah tertulis, setiap yg ada permulaan pasti ada pengakhiran...


moral: "Jangan terlalu menyayangi seseorang, kelak kita akan membencinya" cukup la sekadar bersederhana..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...