15 March 2013

Anas G6PD Deficient

Assalamualaikum.....

Menghitung hari... Hari ni dah 32 hari usia Anas tapi jaundice masih ada sikit lagi di muka Anas. Pagi tadi peha montok Anas kena cucuk.

Oh ye... lupa lak nak citer... hari ke 7, Anas kena masuk wad 6D di HTJ, Seremban. Tension lak aiiihh.... Sapo yg suko duk hospital. Jaundice reading meningkat sampai 380 pada malam aku menginap di hospital tersebut padahal petang tu reading baru 304. Menangis beb... kesian tengok dia kena bogel, mata lak kena tutup cam kat dalam gambar bawah ni dan terbaring bawah lampu fototeraphy tu... Dia seorang je pakai 3 lampu serentak. Orang lain tak macam dia.... Misi cakap, dia adalah calon yang bakal kena tukar darah kalo reading naik sampai 420. Hanya Allah yg tahu bagaimana perasaan aku masa tu. Ye la kalo tukar darah, macam2 risiko yg kena hadapi.....
Hanya pakai pampers je.... 
Ok, pada keesokan hari, pagi-pagi aku dah terpacak kat bilik baby (baby tido bilik khas sebab ibu tak leh kaco baby masa wat fototeraphy) untuk mengetahui reading jaundice Anas. Alhamdulillah dah turun 256. Kalo turun bawah 240, dah boleh keluar wad. Aku pun pam susu banyak-banyak sebab nak dia sihat dan nak bawak dia balik rumah.

Lagi satu, Anas ni rupanya G6PD deficient (kekurangan enzim dalam sel darah merah). Kalo tak disebabkan Anas ni, mmg aku tak tau pasal G6PD ni....




Doktor suruh susukan dia dengan susu ibu sebanyak yang mungkin sebab lagi banyak dia buang air lagi cepat dia sembuh. Maksudnya kuning dia boleh keluar ikut najis. Nasib baiklah susu ibu kali ini agak memberangsangkan.Alhamdulillah, petang tu juga (hari ke 8), kami dah boleh keluar setelah reading jaundice Anas 236.

Perahan kali pertama buat Anas....

Bila kami dah tau pantang larang si budak kenit ni, sebelum balik rumah mak, Mr. Hubby terus kemas rumah mak, simpan spray nyamuk di tempat selamat dan pastikan tiada ubat gegat dalam rumah. Walaupun lepas keluar wad, itu bukan bermakna Anas dah sembuh sepenuhnya. kami kena bawa Anas ke KK Sendayan utk ambil sampel darah hampir setiap hari selama lebih seminggu. Kesian anak ibu... Kena cucuk kaki dgn tangan.... Pilu hati tau dengar dia nangis....

Sampai ke hari ni, Anas masih belum sembuh sepenuhnya. Isnin depan kena bawa dia jumpa paediatrik di Hospital Putrajaya untuk rawatan selanjutnya.... Last reading 146, still tinggi lagi. Semoga cepat sembuh ya sayang.....

Nampaknya aku memang pantang koboi kali ni.... Makan jamu tak boleh, lada hitam, kunyit, halia pun tak boleh.... Berat badan pun baru turun 6 kg je.... Masa pantang bersalin Fatih dulu, 16 kg berat badan aku turun tau.... Nasib lah kali ni.... Sayang anak, kenalah tunggu dulu nak jaga body ngeh3....


5 comments:

  1. Mmg x sanggup tgk kalo amek darah baby kn...dah la urat halus lg, pastu macam diperah2 pulak..kuatkan smgat ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ye suhana... mmg kuat semangat hehe...

      Delete
  2. sayang sungguh Allah kat kt bubu.

    ReplyDelete
  3. kak, sy doakan baby cepat sembuh.. akak pun bertabah yer.. Take k!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...