22 March 2013

Lagi-lagi pasal Anas

Assalamualaikum....

Berat Anas dah bertambah sebanyak 1kg. Masa lahir 3.3kg, sekarang dah 4.3 kg. Alhamdulillah, semoga Anas cepat membesar dengan sihat. Mungkin berkat kesabaran ibu dalam memberi susu ibu... hehehe...

Pada awal kelahiran Anas, susu memang tak ada. Frust sangat, 3 hari tu puas bagi dia susu ibu dan berdoa agar diberi peluang untuk dia menikmati susu ibu yang penuh khasiat lagi lemak berkrim hehehe.... Alhamdulillah pada hari ke 3, dah rasa banyak sikit susu ibu untuk Anas meskipun belum berurut dengan bidan.

Aku ada juga beli ESP produk dari Shaklee untuk memastikan susu ibu bertambah banyak dan menyihatkan tetapi Anas pula kena berpantang dari produk tersebut gara-gara G6PD deficient. Mungkin takde rezeki nak nak minum ESP namun susu tetap banyak untuk Anas. Alhamdulillah....  Sekarang tengah bersemangat juang mengumpul stok Expressed Breast Milk (ESP).

Semalam aku sekeluarga balik rumah mak untuk bawa Anas pergi berubat ke rumah bidan Z. Dah seminggu Anas tak tidur lena. Start pukul 10.30 je dia merengek sampai lah pukul 4.30 pagi. Mulanya mungkin la  Anas kembung tapi hari Rabu lepas dia cuma dapat tido tak sampai 5 jam dalam sehari. Asyik terkejut aje... Mata aku pulak boleh diibaratkan mata panda. Alhamdulillah, malam tadi dah tak nangis. Boleh la tido nyenyak....


15 March 2013

Anas G6PD Deficient

Assalamualaikum.....

Menghitung hari... Hari ni dah 32 hari usia Anas tapi jaundice masih ada sikit lagi di muka Anas. Pagi tadi peha montok Anas kena cucuk.

Oh ye... lupa lak nak citer... hari ke 7, Anas kena masuk wad 6D di HTJ, Seremban. Tension lak aiiihh.... Sapo yg suko duk hospital. Jaundice reading meningkat sampai 380 pada malam aku menginap di hospital tersebut padahal petang tu reading baru 304. Menangis beb... kesian tengok dia kena bogel, mata lak kena tutup cam kat dalam gambar bawah ni dan terbaring bawah lampu fototeraphy tu... Dia seorang je pakai 3 lampu serentak. Orang lain tak macam dia.... Misi cakap, dia adalah calon yang bakal kena tukar darah kalo reading naik sampai 420. Hanya Allah yg tahu bagaimana perasaan aku masa tu. Ye la kalo tukar darah, macam2 risiko yg kena hadapi.....
Hanya pakai pampers je.... 
Ok, pada keesokan hari, pagi-pagi aku dah terpacak kat bilik baby (baby tido bilik khas sebab ibu tak leh kaco baby masa wat fototeraphy) untuk mengetahui reading jaundice Anas. Alhamdulillah dah turun 256. Kalo turun bawah 240, dah boleh keluar wad. Aku pun pam susu banyak-banyak sebab nak dia sihat dan nak bawak dia balik rumah.

Lagi satu, Anas ni rupanya G6PD deficient (kekurangan enzim dalam sel darah merah). Kalo tak disebabkan Anas ni, mmg aku tak tau pasal G6PD ni....




Doktor suruh susukan dia dengan susu ibu sebanyak yang mungkin sebab lagi banyak dia buang air lagi cepat dia sembuh. Maksudnya kuning dia boleh keluar ikut najis. Nasib baiklah susu ibu kali ini agak memberangsangkan.Alhamdulillah, petang tu juga (hari ke 8), kami dah boleh keluar setelah reading jaundice Anas 236.

Perahan kali pertama buat Anas....

Bila kami dah tau pantang larang si budak kenit ni, sebelum balik rumah mak, Mr. Hubby terus kemas rumah mak, simpan spray nyamuk di tempat selamat dan pastikan tiada ubat gegat dalam rumah. Walaupun lepas keluar wad, itu bukan bermakna Anas dah sembuh sepenuhnya. kami kena bawa Anas ke KK Sendayan utk ambil sampel darah hampir setiap hari selama lebih seminggu. Kesian anak ibu... Kena cucuk kaki dgn tangan.... Pilu hati tau dengar dia nangis....

Sampai ke hari ni, Anas masih belum sembuh sepenuhnya. Isnin depan kena bawa dia jumpa paediatrik di Hospital Putrajaya untuk rawatan selanjutnya.... Last reading 146, still tinggi lagi. Semoga cepat sembuh ya sayang.....

Nampaknya aku memang pantang koboi kali ni.... Makan jamu tak boleh, lada hitam, kunyit, halia pun tak boleh.... Berat badan pun baru turun 6 kg je.... Masa pantang bersalin Fatih dulu, 16 kg berat badan aku turun tau.... Nasib lah kali ni.... Sayang anak, kenalah tunggu dulu nak jaga body ngeh3....


10 March 2013

Anak kedua...

Assalamualaikum


Nampaknya tak lama lagi aku habis berpantang.... Hari ni merupakan hari ke 27. Tak sabar rasanya nak habiskan waktu berpantang. Penat... bukan dapat rileks pun. Ye la berpantang kat rumah mak cuma 2 minggu je. Disebabkan Fatih dah sekolah, terpaksa juga aku berpantang di rumah sendiri. Mujur en. hubby banyak membantu. Kalo tak, tension juga....

Ok, aku nak upload gambar baby... Perkenalkan baby baru aku.....

Muhammad Anas Faisal
 Semoga kamu menjadi anak yang soleh....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...